Roger Groult

Groultova rodina vyrábí Calvados ze širokého spektra jablečných odrůd vybíraných z vlastních sadů které se nachází v těsné blízkosti rodinného sídla. Jablka jsou sklízena každoročně od října. Sklizená jablka jsou následně rozemleta a mošt je ponechán v kontaktu se svými usazeninami po mnoho měsíců. Fermentační proces tak zdůrazní přednosti cideru. V následující fázi dvojitá destilace cideru dodá destilátu všechny jemné a aromatické elementy. Začátek a konec destilátu je eliminován, takže pouze nejjemnější destilát dostane šanci být uložen do dubových sudů aby se z něho stal budoucí Calvados. Intenzivní aroma a vysoká kvalita Calvadosů Roger Groult spoléhá na proces zrání v dubových sudech. Ve chvíli kdy je zahájen proces zrání, je obsah alkoholu u Calvadosu snížen ze 70% na 40%. Mladší Calvados zraje každý rok v jiném mladém dubovém sudu, aby si destilát uchoval své originální silné jablečné aroma. Starší Calvados zraje ve starých dubových sudech, kde probíhá celý proces zrání, který také podporuje tmavší barvu Calvadosu. „Kvalitní půda na které rostou stromy ve zdejších sadech nám umožňuje sklízet jablka sladká, hořkosladká, hořká, nebo jemně nakyslá. K tomu nás ještě zásobuje svou úrodou pár vybraných místních pěstitelů abychm mohli vyrobit dostatek moštu pro přípravu cideru,“ říká Jean-Pierre. Po několikaměsíčním kvašení a sedimentaci, je cider obsahující 5 až 6% alkoholu, destilován nad ohněm ve třech malých destilačních zařízeních aby nakonec obdržel označení “Calvados Pays d'Auge” (appellation contrôlée), garantující kvalitu a místo původu. Díky kvalitě, půdě a odkazu “savoir-faire”, nové generace postavily své sklepy a propagují Calvados Groult i za hranicemi Normandie.

Historie a tradice


Pierre Groult (1830-1918), se rozhodl, povzbuzen ziskem zlaté medaile ze zemědělské přehlídky, která se konala 30. července 1983 v Lisieux, dále rozvíjet výrobu Calvadosu. Jeho syn, Leon Groult, ho následoval a založil svůj vlastní sklep v roce 1900. Pierre Groult v tradici pokračuje od 30. července 1983. Rodinné sídlo čtyř generací “Clos de la Hurvaniére“ se nachází na jihu Pays d’Auge“ poblíž města Lisieux. Stejně jako ve většině farem v Normandii se i zde v minulosti vyráběl cider a Calvados pouze pro vlastní potřebu. Pierův vnuk Roger, převzal podnikání jako velmi mladý člověk. Díky vysoké kvalitě dědečkova a otcova Calvadosu, získal mnoho zlatých medailí, ocenění a čestných uznání v letech 1934 až 1948. V roce 1950 navíc zvětšil rodinnou destilerii. V roce 1975 Roger GROULT a jeho děti založili společnost a nechali vybudovat další sklepy. Dnes vede rodinný podnik jeho syn Jean-Pierre. Po čtyři generace jsou uchovávány stejné metody výroby.

Zobrazit

Žádné produkty neodpovídají tomuto výrobci.